Sayfalar

27 Mart 2017 Pazartesi

Çocukluğumuzun Efsane Atari Oyunlarından F1 Race!

  

Ne güzel günlerdi o günler... Derdin, sıkıntının, geçim sıkıntısının olmadığı derdimizin sadece oyunlar olduğu o güzel günler. Hasret duyuyorum o günlere. Dışarıda saklambaç ve top oynadığımız huzur ve neşe dolu o günleri gerçekten arıyorum. O günlerde vazgeçemediğimiz muhteşem bir aktivite daha vardı. O da atari oynamak. Çocukluğumda çok oynardım atariyi. En çok oynadığım oyunlardan birisi de videosunu paylaşacağım F1 Race oyunu. O zamanın teknolojisine göre ustalıkla üretilmiş bir oyundu. Youtube'da dolaşırken bu videoyu buldum ve çocukluğumu hatırlayarak duygulandım. Bloğumda paylaşmaya karar verdim videoyu. Videoyu paylaşan Youtube kanalının adı sguneci. 

Biraz nostalji keyfi yaşayıp çocukluğumuza dönmeye ne dersiniz? İşte karşınızda çocukluğumuzun en eğlenceli atari oyunlarından F1 Race! İzleyin, keyfini çıkarın. 




                       Videoyu ekranın sağ alt köşesinde bulunan kare simgesine tıklayarak tam ekran olarak izleyebilirsiniz.

12 Mart 2017 Pazar

Gür Bir Ses: Vatan Şairi Namık Kemal

Namık Kemal vatan şairidir. Kimi çevrelerce de hürriyet şairi olarak da adlandırılır. Hür kelimesinden hürriyet kelimesini türettiği de edebiyat tarihçileri tarafından açıklanmıştır.

Vatan kelimesini bugünkü anlamda kullanan sanatçı Namık Kemal olmuştur. Divan şiirinde "sevgilinin yaşadığı yer" olarak tasvir edilen vatan Namık Kemal ile birlikte "bir milletin bedel ödeyerek, kanıyla, canıyla elde ettiği kutsal toprak" anlamıyla ele alınmıştır.

Namık Kemal'in gür bir sesi vardır. Üslubunda hiddet, heyecan ve bir haykırış vardır.

Halka sade bir dille yani başka bir deyişle halk diliyle seslenmeye gayret göstermiştir. Tiyatrolarında gayet sade bir sahne dili kullanmıştır.

Namık Kemal hece veznini savunmuştur. Ama çoğunlukla aruzu kullanmıştır. Bunda daha önce aldığı klasik edebiyat yani divan edebiyatı eğitiminin büyük bir rolü vardır.

Namık Kemal şiirlerinde şekil olarak eskiye bağlı kalmış ama içerik olarak şiirlerinde yeni kavramlara yer vermiştir. 

Tiyatro türüne büyük bir ilgi göstermiş ve bu alanda birçok eser kaleme almıştır. Zavallı Çocuk, Akif Bey, Gülnihal, Vatan yahut Silistre, Kara Bela ve Celalettin Harzemşah adlı eserleri vardır. Vatan yahut Silistre adlı tiyatro eserinin sahnelenmesi onun Malta'ya sürgün edilmesine yol açmıştır. 

Edebiyatımızda ilk edebi roman olan İntibah ve ilk tarihi roman olan Cezmi onun eseridir.

Şiir türünde Vatan Şarkısı, Vatan Mersiyesi, Hürriyet Kasidesi ve Vaveyla adlı eserleri vardır.

Eleştiri ya da makale olarak adlandırabileceğimiz eserler arasında Tahrib-i Harabat, Bahar-ı Daniş Mukaddimesi, Lisan-ı Osmani'nin Edebiyatı Hakkında Bazı Mülahazat-ı Şamildir adlı eserleri yer alır.

NOT: Tahrib-i Harabat adlı eseri Ziya Paşa'nın "Harabat" adlı antolojisine karşı yazdığı bir eleştiridir.