Sayfalar

24 Temmuz 2019 Çarşamba

Eğitim Üzerine Notlar-1


Foto Kaynak: https://www.pexels.com/photo/person-uses-pen-on-book-1061576/


1) Eğitim, insanı insan yapar, insana insanî değerler kazandırır, tabii doğru uygulanırsa. Kaliteli eğitim toplumları geleceğe taşır ve toplumların geleceğe güvenle bakmasını sağlar. Sonuç olarak geleceğe en büyük yatırım eğitimdir.

2) Günümüzdeki sorunların büyük bir bölümünü çözebilmemiz için eğitim şart... Peki nasıl bir eğitime ihtiyacımız var? Yaşadığımız çağın ihtiyaçlarına ve insanî değerlerin kazandırılmasına yönelik olarak yapılandırılmış bir eğitime ihtiyacımız var. İnsanî değerlere vurgu yapmayan ve bu değerleri hayatımıza katmayan eğitim sistemi eksiktir ve hep eksik kalacaktır.

3) Eğitim; bireyi fiziksel,duygusal, sosyal bütün yönleri ile geliştirmeli ve bireyin kendini gerçekleştirmesine yardımcı olmalıdır. Bu amaçla eğitimde program geliştirirken bireylerin beklenti, ihtiyaç, ilgi ve istekleri de araştırılmalıdır. (Alıntı)

4) Eğitim-öğretim sürecinde öğretilecek konuların geçerli, güvenilir, bilimsel, güncel, gerçek yaşamla ilişkili ve öğrenci için anlamlı olması gerekir. Aksi takdirde eğitim-öğretim sürecinden verim alamaz, boşa kürek çekmiş oluruz.

5) Eğitimin toplumsal işlevi, sadece toplumun kültür ve değerlerini bireylere aktarmak değildir. Bu aktarmanın yanında toplumsal kültür ve değerlerin geliştirilmesi de önemlidir. Bu nedenle eğitim programları toplumun bu beklentilerini karşılamalı, toplumsal kültür, değer ve idealleri yansıtmalı, yaşantılar yoluyla öğretmeli ve geliştirmelidir. (Alıntı)

6) Eğitim-öğretim sürecinde öğrenciler kendilerine aktarılan bilgileri ezberlemek yerine araştırarak, inceleyerek, sorgulayarak öğrenmeli ve elde ettiği bilgileri günlük yaşamıyla ilişkilendirebilmelidir. Kalıcı öğrenme ancak bu yolla sağlanabilir.

7) Günümüz eğitim anlayışında çok yönlü düşünme ve sorgulama önemli bir yer tutmaktadır. Olaylara ve olgulara farklı açılardan bakan ve olayları ve olguları sağlıklı ve sistemli bir şekilde sorgulayabilen bireyler günümüz toplum hayatında önemli bir yer edinirler.

NOT: "Alıntı" notu düşülen maddeler "Pegem Akademi-KPSS Program Geliştirme" kitabından alınmıştır.  



19 yorum:

  1. Üniversite tercih döneminde isabetli bir yazı olmuş 👍👏🤚

    YanıtlaSil
  2. Kalıcı öğrenmeye odaklanmalı ve öğrencilerin ilgi alanlarına göre erken yaşta yönlendirmeler yapılmalı diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  3. Eğitim, kültür değerlerimizi geliştiren, sorgulamayı ve çok yönlü düşünmeyi sağlayan, çağa uygun ve güncel olmalı. Çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
  4. Eğitim üzerine notlar gayet güzel açıklanmış. Fakat bunları hayata geçirmek önemli. Birçok yerde bu tür açıklamalar var eğitim hakkında ama gerçekte uygulanan eğitim bundan çok farklı. Daha iyi eğitimli nesiller yetiştirmek dileğiyle diyelim. Teşekkürler verdiğiniz bilgiler için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız, hayata geçirmek çok önemli. Yorumunuz için teşekkürler :)

      Sil
  5. bizim ülkede de bir gün eğitim olur belki :)

    YanıtlaSil
  6. Eğitim üzerine hazırladığınız faydalı notlar için çok teşekkürler İbrahim Bey.

    YanıtlaSil
  7. Eğitim çağa uysa keşke. Çok az ülkede layıkıyla uygulanan ve başarılı olan sistemler var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı görüşleri paylaşıyoruz. Teşekkürler yorumunuz için :)

      Sil
  8. Kısacası bizim ülkemizde yapboz olan bir sistemin zıttı olması lâzım diyebiliriz sanırım.

    YanıtlaSil
  9. Ben son bakandan sonra biraz eğitimden ümitliyim çok teşekkürler yine mükemmel bi yazı olmuş ellerinize sağlık

    YanıtlaSil