Sayfalar

17 Mayıs 2019 Cuma

Eğitim Nedir? Genel Hatlarıyla Eğitim

Foto Kaynak: https://www.pexels.com/photo/abc-books-chalk-chalkboard-265076/


Merhaba değerli okurlar. Bugünkü yazımda "eğitim" konusunu kısaca ele almaya çalışacağım. 

Eğitim, toplumların önemle üzerinde durduğu konulardan birisidir. Çünkü toplumu toplum yapan, ülkeleri çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkaran, ülkelerin dünyanın sayılı devletleri arasına girmesini sağlayan yegane unsur eğitimdir. Eğitimde çağın gereklerini yakalayamayan toplumlar geri kalmaya mahkumdur. 

Eğitimin önemine kısaca değindikten sonra biraz da "Eğitim Nedir?" sorusunun cevabını arayalım. 

Eğitim için neredeyse tüm kaynaklarda rastlayabileceğimiz klasik bir tanım vardır. "Eğitim, bireyin davranışlarında kendi yaşantıları yoluyla, kasıtlı olarak istendik davranış değişikliği meydana getirme sürecidir (Ertürk,1977). 

Ertürk'ün bu tanımında yer alan kritik kavramları ele almamızda fayda olduğunu düşünerek bu kavramlara kısaca değinmek istiyorum: 

-Kendi yaşantısı yoluyla: Eğitimin tanımında yer alan bu ifade aslında öğrenci merkezli bir eğitim anlayışını vurgular. Öğrenci kendi yaşantısı yoluyla yani yaparak ve yaşayarak öğrenir. 

-Kasıtlı olarak: Bu ifade ise planlı ve programlı bir eğitim-öğretim anlayışını vurgular. 

-İstendik davranış değişikliği: Bu ifade ise, davranış değişikliklerinin bireyin, toplumun ve konu alanının özelliklerine uygun amaçlara yönelik olmasını vurgular. 

Değerli okurlar, eğitimin tanımında yer alan kritik kavramları da ele aldıktan sonra eğitimin bazı özelliklerinden de söz edelim: 

Eğitim; 

-Yaşam boyu devam eden bir süreçtir. İnsan doğumundan ölümüne kadar eğitimle iç içedir. Başka bir deyişle eğitim beşikten mezara kadar devam eder. 

-Davranışlarda değişiklik meydana getiren bir süreçtir. Eğitimde davranış değişikliklerinin istendik yönde yani hedeflere yönelik olması beklenir ancak istenmeyen davranış değişiklikleri de meydana gelebilir. 

-Yaşantı yoluyla gerçekleşen bir süreçtir. Eğitim sürecinde bireyin kendi yaşantısı önemli rol oynar. 

-Kasıtlı (planlı ve programlı) ve gelişigüzel şekilde yürütülebilir. 

-Bireyi kültürleme sürecidir. Kültürleme; kültürel değerlerin bireye kazandırılması ve aktarılması sürecidir. 

Son olarak biraz da eğitim-kültür ilişkisinden söz edelim. Eğitim ile kültür iç içedir. Eğitim hem kültürü etkiler hem de kültürden etkilenir. Toplumun kültürel değerleri eğitim yoluyla gelecek nesillere aktarılır. Bu nedenle bir toplumun kültürel değerlerinin yaşamasında ve ayakta kalmasında eğitimin büyük bir rolü vardır. 

Değerli okurlar, bugünkü yazımda "Eğitim Nedir? Genel Hatlarıyla Eğitim" konusunu ele aldım. Siz de görüşlerinizi yazabilirsiniz. Bir başka yazımda görüşmek üzere...

10 yorum:

  1. Eğitimin tam olarak ne olduğunu kpss ye çalışırken öğrenmiştim :) eğitim nisbeten kalıcı davranış değişikliğiymis

    YanıtlaSil
  2. Üniversiteye ilk başladığımda çok karmaşık gelirdi bu tanımlar. sonradan aşina olduk kavramlara...

    YanıtlaSil
  3. Kaleminize yüreğinize sağlık

    YanıtlaSil
  4. Bilgilendirme için teşekkürler hocam..

    YanıtlaSil
  5. Yaşam boyu öğrenmek insanın önündeki en öneli pencere olmalı. Eğitim konulu yazınız için çok teşekkürler..

    YanıtlaSil
  6. Güzel bilgilendirici bir yazı olmuş eğitim nedir yazınız eğitim hayatın her alanında ve her daim fauldir belkide biz farkında bile olmadan binlerce şey öğreniyoruz teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. Hayatım boyunca öğrendiğim bir şeydir eğitim alacak şeyler asla bitmiyor teşekkürler

    YanıtlaSil
  8. Egitim konusunda aydinlatici bir yazi oldu teşekkürler ☺️

    YanıtlaSil
  9. Eğitim nedir? Yazınızın sadece kırmızı yazılan kısımlarını okuduğunda ortaya çıkandır kısaca. Detaylar için de teşekkürler.

    YanıtlaSil
  10. Merhaba, yeni bloguma göz atmanızı isterim, ayrıca blogunuzu da beğendim. İzlemeye alıyorum. Destek verirseniz çok mutlu olurum, iyi günler dilerim.

    YanıtlaSil