Bu sitede üretilen içerikler izinsiz olarak kullanılamaz. Aksi bir durumun tespit edilmesi halinde hukuki işlem yapılacaktır. Lütfen emeğe saygı!
Sayfalar
▼
19 Mayıs 2019 Pazar
Milli Mücadele'nin 100. Yılı
Büyük Türk milleti, İtilaf devletlerinin 30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması'ndan sonra Anadolu'yu işgale başlaması üzerine zor duruma düşmüş, bu durum da Mustafa Kemal'i kurtuluş mücadelesi için harekete geçirmişti.
Mustafa Kemal, İstanbul'a geldiğinde işgal donanmalarını görmüş, "Geldikleri gibi giderler" diyerek Türk milletinin kurtuluş mücadelesinin başarıya ulaşacağı konusunda son derece kararlı ve inançlı bir duruş sergilemişti. O, Anadolu'ya geçmeden önce İstanbul'da düşüncelerini halka yaymak amacıyla Fethi Bey ile birlikte Minber gazetesini çıkarmıştı. Mustafa Kemal, İstanbul'da yaptığı bir dizi çalışmadan sonra Anadolu'ya geçme kararı vermişti.
Samsun ve çevresinde Mondros Ateşkesi'nin 7. maddesine dayanarak Rumlar çeşitli karışıklıklar çıkarmış, işgallerini haklı göstermeye çalışmışlardı. Bunun üzerine İngiltere'nin de baskısıyla İstanbul Hükümeti bu bölgeye geniş yetkilerle bir komutanın gönderilmesine karar vermişti. Mustafa Kemal, İstanbul Hükümeti tarafından IX. Ordu Müfettişi olarak bölgeye gönderilmek üzere görevlendirilmişti.
IX. Ordu Müfettişi olarak Samsun'a gönderilecek Mustafa Kemal'e merkez tarafından bölgede güvenliği sağlamak, bölgedeki halkın elinde bulunan silah ve cephaneyi almak gibi görevler verilmişti. Ancak Mustafa Kemal'in amacı kutlu bir amaçtı. Onun amacı Anadolu'da Milli Mücadele'yi başlatarak Türk milletinin bağımsızlığı için mücadele etmekti.
Milli Mücadele'yi başlatmak isteyen Mustafa Kemal bu amaçla 16 Mayıs 1919'da İstanbul'dan Bandırma Vapuru ile hareket etmiş, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ayak basmıştı. Samsun'da Mıntıka Palas Oteli'nde kalan Mustafa Kemal Paşa, Ali Fuat Paşa ve Kazım Karabekir gibi komutanlarla iletişime geçerek bağımsızlık mücadelesi konusunda fikir birliğine varmıştı. Böylece Mustafa Kemal Paşa ve kurmayları bundan 100 yıl önce Milli Mücadele'nin ilk meşalesini yaktılar ve Türk milletini bağımsızlık mücadelesi yolunda uyandırdılar.
Aradan tam 100 yıl geçti ve biz Türk milleti olarak hâlâ İstanbul'dan Samsun'a hareket eden Bandırma Vapuru'ndayız. Büyük Selçuklu, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı Devleti'nin mirasçısı olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin yılmaz bekçileri ve savunucularıyız. Yedi gün, yirmi dört saat, 365 gün vatanımız için teyakkuzdayız ve Allah'ın izniyle teyakkuzda olmaya devam edeceğiz. Bundan tam 100 yıl önce Mustafa Kemal ve kurmayları tarafından 19 Mayıs 1919'da Samsun'da yakılan bağımsızlık meşalesi bugün hâlâ yanmaya devam ediyor ve yanmaya devam edecek.
Milli Mücadele'nin 100. yılında Mustafa Kemal Atatürk'e, silah arkadaşlarına ve vatanımız ve milletimiz için gözünü kırpmadan canını veren şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyor; gazilerimize de şükranlarımızı sunuyoruz.
Yazımızı 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımızı kutlayarak bitirelim.
Bayramımız kutlu olsun
YanıtlaSilYüce Atatürk Doğum Günün kutlu olsun
Umarım ki bağımsızlık meşalemiz hiç sönmez.
YanıtlaSilYillarca kutlanmasi dilegiyle 😊
YanıtlaSilTeşekkürler kutlu olsun herkese...
YanıtlaSilNe güzel yazmışsınız. :)
YanıtlaSilMilli mücadelenin 100. yılını coşkuyla kutladık. Daha nice 100 yıllar olsun.. Atatürk ve şehitlerimizi de bu vesileyle minnetle anıyoruz..
YanıtlaSil