20 Eylül 2016 Salı

BİR FİKİR İŞÇİSİ: CEMİL MERİÇ


Kültür tarihimize, düşünce dünyamıza damgasını vurmuş bir yazar, bir mütercimdir Cemil Meriç. Okumanın gücüne inanmış, sürekli okuyan, her gün yeni bir hakikati keşfetmek için sayfalar ve satırlar arasında dolaşan Cemil Meriç fikirleriyle geçmişten günümüze ışık tutmuş değerli düşünürlerimizdendir.

Cemil Meriç'in ilk yazısı Hatay'da Yeni Gün Gazetesi'nde çıkmıştır. Gençlik yıllarında ise Fransızcadan tercümeye başlamıştır. Batı medeniyetini tüm yönleriyle, tüm derinliğiyle araştırmıştır. Dil meseleleri ise hep ilgisini çekmiş; bu konuda sayısız incelemede ve değerlendirmede bulunmuştur.

 Türk aydını içerisinde yeri çok farklı ve mühimdir. Kendine özgü bir duruşu ve düşünce dünyası vardır. Batı medeniyetini araştırdığı gibi Doğu medeniyetine de ilgi duymuştur ve bu medeniyet hakkında da araştırmalarda bulunmuştur. Doğuyu aramada Hint kültüründen başlamıştır. Hint felsefesi ilgisini çekmiş ve bu felsefe üzerinde inceleme ve araştırmalarda bulunmuştur. "Bir Dünyanın Eşiğinde" adlı çalışmasında Doğu medeniyetini mercek altına almıştır. Türkiye'nin ruhunu kaybettiği görüşünü savunmuştur; çünkü Türkiye geçmişiyle arasındaki bağı koparıp atmıştır. Bu durum daima onun zihnini meşgul etmiş ve yüreğini parçalamıştır.

Görme yetisini kaybettiğinde bile çalışmalarına devam etmiştir. Karanlık dünyası onu yolundan alıkoyamamış; Meriç bu zor günlerinde de kültür ve fikir dünyamıza ışık tutmaya devam etmiştir. 

Elbetteki Cemil Meriç dört dörtlük bir insan, bir fikir adamı değildi. Elbetteki düşünceleri arasında diğer insanların benimsemediği noktalar da vardır. Ama şunu söylemeliyim ki bizim Cemil Meriç gibi okuyan,düşünen, sorgulayan, düşündüklerini, sorguladıklarını yazıya döken, fikirlerini büyük bir cesaretle savunan, davasına sahip çıkan, kültür ve düşünce dünyamıza demet demet ışık saçan yazar ve düşünürlere ihtiyacımız var. Okumayı, düşünmeyi ve yazmayı yaşamımızın bir parçası haline getirmemiz dileğiyle...

Eserleri: Mağaradakiler, Bu Ülke, Umrandan Uygarlığa, Kırk Ambar, Işık Doğudan Gelir, Bir Dünyanın Eşiğinde...


                         


6 yorum:

  1. Gözlerini kaybedecek kadar kitap okuyan Cemil Meriç gibi sanatçılarımız da çıkıyor, okumayı pek beceremeyen bizler arasından. Ne garip dünya...

    Yayın için teşekkürler!

    YanıtlaSil
  2. Bilgi için teşekkür ederim Cemil Meriç’le hiç tanışmamıştım kitaplarını okuyacağım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yalnız biraz ağır oluyor. Bazı kitaplarını okumak için sözlüğe ihtiyaç duyulabiliyor. Ama bilgimizi, kültürümüzü genişletiyor. Yorum yaptığınız için teşekkürler :)

      Sil
  3. Popüler yayınlarınız da tesadüfen Cemil Meriç dikkatimi çekti. Cemil Meriç ülkemizde kıymeti yeteri kadar verilmemiş bir düşünür. Ondan öğreneceğimiz çok şey var. Cemil Meriç hakkında bir paylaşım da bulunduğunuz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnanılmaz bir zekası, inanılmaz bir okuma ve öğrenme aşkı vardı ki görme yetisini kaybettiğinde bile okuma aşkından vazgeçmedi. Onu tanımak için bu yazı yeterli değil. Hakkında kitaplar bile yazılabilir. Yeterince tanınmıyor maalesef... Teşekkürler yorumunuz için :)

      Sil

Popüler Yayınlar

Blog Listem