Merhaba değerli okurlar. Ramazan ayının manevi iklimini tüm yoğunluğuyla yaşadığımız şu günlerde sizlere oruç ve sağlık konusundan bahsetmek istiyorum.
Ramazan ayının son günlerini yaşadığımız bu zaman diliminde çoğumuz Allah'ın rızasını kazanmak maksadıyla oruçlarımızı tuttuk ve tutmaya devam ediyoruz. Günde yaklaşık 16-17 saati bulan zaman diliminde açlıkla, susuzlukla mücadele ediyoruz. Oruç ve sağlık konusuna geçmeden önce -hazır açlık demişken- açlık konusuna kısaca değinmek isterim.
Açlığın sağlık konusunda vücuda çok yararı olduğu bilimsel çalışmalar sonucunda kanıtlanmış durumda.Bugün Batı dünyasında sağlık için çeşitli açlık terapileri uygulanmakta. Birçok kaynakta açlığın kanser tedavisine yardımcı etkisi olduğunu okumuştum. Tabii burada açlık döngülerinin süresi önemli. Kısa ve uzun süreli açlık döngülerinin hangisinin en iyi sonuçları verdiği henüz bilinmiyor.
Açlık konusuna kısaca değindikten sonra şimdi oruç ve sağlık konusuna geçebiliriz.
Uzmanlara göre dengeli ve yeterli beslenme, yeterli su tüketimi ve egzersiz önerilerine uyulduğu sürece orucun sağlığa çok önemli katkıları var. Bu katkılardan birisi kişinin midesinin dinlenmesidir. Oruç tutan kişi günde yaklaşık 16-17 saat aç kalır, bu durum da kişinin midesinin dinlenmesine katkı sağlar. Oruç ayrıca vücutta detoks etkisi oluşturur. Kişinin kalp-damar sistemine olumlu katkılar sunarak kişiyi kalp hastalıklarından korur. Kötü huylu kolesterol düzeyinin belli bir seviyede tutulmasına da katkı sağlayan orucun kişinin ruh sağlığına da olumlu etkileri var. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta ise şu: Sahurda ve iftarda yeterince çiğnenmeden, hızlı ve ihtiyaçtan fazla yenen yemek ise çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.
Oruç, zor şartlara karşı vücudun direncini artıran bir ibadettir. Allah'ın rızasını kazanmak amacıyla bizler bu ibadeti elimizden geldiğince yerine getirmeye çalışırız. Bu ibadeti yerine getirirken de doğabilecek çeşitli sağlık sorunlarına karşı doktorumuza danışmayı ihmal etmeyelim. Yazımda da belirttiğim gibi orucun sağlığımıza birçok katkısı var ancak beslenme ve egzersiz önerilerine uyduğumuz zaman geçerli olan bir durum bu. Dengesiz ve yetersiz beslenme, aşırı hızlı yenen yemekler, yetersiz su tüketimi çeşitli sorunlara yol açabilir. Buna da dikkat etmemiz lazım.
Değerli okurlar, bu yazımda oruç ve sağlık ve orucun sağlığa faydaları konusunu ele aldım. Her sağlık yazısında da belirttiğim gibi bu yazıdaki bilgileri dikkate alın ancak doktorunuza da danışmayı ihmal etmeyin. Herkese mutlu, huzurlu, sağlıklı günler...
Orucun ruhen olduğu gibi yazınızda belirttiğiniz gibi sağlık açısından da bir çok faydası bulunmakta. Yeterki bunu da usulüne ve amacına uygun yapalım.
YanıtlaSilEğitim ve spor üzerine yazılarınıza alışmıştık, sağlık üzerine yazınızda gayet dolu dolu olmuş.
Yüce Allah asla insanı zora sokacak bir ibadeti insana yüklemez diye düşünüyorum hep.Belki orucun faydaları kısa dönemde ortaya çıkmıyor ama uzun vadeli düşünüldüğünde bir çok hastalığın önüne geçtiği bir gerçek.
YanıtlaSilFikir fikri açıyor.
Harika bir yazı olmuş elinize sağlık editör.
Hem Allah'ın rızasını kazanmak, hem de vücudun sıhhat kazanması, yokluk-açlık çekenleri anlamak gibi hikmetleri var orucun. Allah tutulan oruçları kabul eylesin.
YanıtlaSilBoşuna tüm dinler yoktur elbette hikmetleri çoktur. Teşekkür ederiz
YanıtlaSilHem manen hem bedenen hakkıyla tutabileceğimiz oruç nasip etsin Allahım. güzel tavsiyeler vermişsiniz teşekkürler
YanıtlaSilSağlık için de çok faydası var orucun. Tıp dünyasında 3 günlük, 10 günlük şeklinde tedavi edici oruç uygulamaları var.
YanıtlaSilNasıl ki insan 24 saat sürekli çalışamıyorsa, dinleniyorsa midenin de 12 ayın 1 ayında dinlenmesi gerekir. Şöyle bir benzetme yapayım. Gün içinde hafif kestirince de insan dinlenir ama asıl gece uykusuna ihtiyacı vardır. Hafif kestirmeleri yapılan minik diyetlere benzetirken gece uykusunu da ramazan orucuna benzetiyorum. Tabi şu hep aklımızda, oruçta önceliğimiz sağlık değil O'nun rızası. Duo kelimesi buraya çok uygun, kazan-kazan, yani hem sevap hem sağlık:)
YanıtlaSilAslinda oruç benzeri açlik süreleri artik aüm dünyada kabul görmüş durumda ben de bu prensibi günlük yaşamda uyguluyor ve her gün en az 14saat aç kalmaya çalisiyorum bu bazen 16 saati de buluyor.
YanıtlaSilAz ve öz yemek ardından hareket etmek önemli tabi. Diğer türlü hem amacından sapıyor hem de sağlığa zararlı.
YanıtlaSilOrucun sağlığa faydalarını çok güzel dile getirmişsiniz. Ancak bu ibadetin ilk şartı sağlık.
YanıtlaSildoktor tarafından tutmasında sakınca görülen kişilerin sırf toplum ne der diye oruç tuttuklarına şahit oldukça çok üzülüyorum.
Oruç tut sıhhat bul..hem ruha hem bedene şifa.
YanıtlaSilOrucun faydaları hakkında açıklayıcı bir yazı olmuş. Fiziksel faydanın dışında bu eylem aslında manevi yönü güçlendirmek için yapılıyor. Oruç tutuyorum diye etrafa saldıran, sinirden köpürenleri de anlamak mümkün değil tabi. Teşekkürler bu bilgiler için.
YanıtlaSilHem manevi hem de sağlıklı. Tabii ki sağlık elverişli ise oruç tutulmalı, sağlık elvermiyorsa ısrar edilmemeli, esas olan sağlıktır. Teşekkürler..
YanıtlaSilYine güzel bir paylaşım olmuş evet orucun insan vucudü üzerin de çok güzel etkileri bulunmaktadır emeğinize sağlık
YanıtlaSilHarika bir konuyu dile getirmişsiniz teşekkür ederiz ibrahim bey.
YanıtlaSilRamazan bitince kısmet oldu okumak. Seneye de lazım olacak gerçi bu bilgiler, inşallah :))
YanıtlaSilramazan ayı mideyi dinlendirmek için güzel bir fırsat aslında oruç tutmayanlarda bence tutmalı.
YanıtlaSilRamazan ayı dışında da detoks benzeri kavramlar gittikçe yaygınlaşıyor. Vücudun arınma ve dinlenme şeklindeki ihtiyacı dinimizde oruç şeklinde ne güzel anlamlanmış.
YanıtlaSil