23 Nisan 2019 Salı

Çocuklara Değerli Olduklarını Hissettirmek

Foto Kaynak: https://www.pexels.com/photo/baby-touching-woman-s-face-1257110/


Çocuklar, Yüce Allah'ın bizlere sunduğu en güzel lütuflardan birisidir. Onlar saftır, masumdur, tertemizdir. Çocuklarda merak duygusu üst düzeydedir, sürekli soru sorarlar ve öğrenmeye çalışırlar. O kadar meraklıdırlar ki, bazen çok soru sorarak biz yetişkinleri bunaltacak seviyeye getirirler. Bunalsak bile, onların sorularına elimizden geldiğince düzgün bir şekilde cevap vermeli, onları tersleyerek incitmemeliyiz. Onları incitmemiz, kırmamız halinde hem özgüvenlerini zedelemiş oluruz hem de merak duygularına zarar vermiş oluruz. Terslenen, azarlanan çocuklar ebeveynlerinden çekindikleri için soru soramaz hale gelirler, özgüvenleri azalır ve öğrenmeye kapalı bir hale gelirler. 

Çocuklarımıza hak ettikleri gibi saygın davranmalı, onlara değerli olduklarını hissettirmeliyiz. Daha doğrusu onlara birey olma duygusunu yaşatmalıyız. Kendisini değerli hisseden çocuklar diğer akranlarına göre psikolojik olarak kendilerini iyi hisseder ve başarıya ulaşmada onlara göre avantajlı bir konumda olurlar. 

Değerli anne-babalar, şunu unutmayın ki çocuklar da bir bireydir, toplumun bir ferdidir. Onların da kalbi var, onlar da tıpkı biz yetişkinler gibi ruhsal değişimler, psikolojik dalgalanmalar yaşarlar. Hani biz yetişkinler kimi zaman kendimizi iyi hissederiz, kimi zaman da çok mutsuz, huzursuz oluruz ya işte çocuklarımız da bizim gibi bu duyguları yaşarlar. Onlara elimizden geldiğince sevgi, saygı, hoşgörü ve merhamet gösterelim. Onlara değerli olduklarını hissettirelim. Çocuk bir soru sorduğunda "Daha yaşın küçük, her şeye burnunu sokma, sen bu işlerden anlamazsın, sus, otur yerine!" gibi çocuğu incitecek cevaplar vermek yerine onun yaşına ve gelişim düzeyine uygun cevaplar vermek daha isabetli bir tercih olacaktır. 

Çocuklarımız bizim geleceğimiz. Geleceğimiz olan çocuklara hak ettikleri gibi saygın davranalım ve onlara değerli olduklarını hissettirelim. Ama bunu yaparken de ölçüyü kaçırmayalım. Onları şımartmadan tam donanımlı bir şekilde toplum hayatına hazırlayalım. Onları hem zihinsel, hem sosyal hem de psikolojik yönden elimizden geldiğince imkanlarımız doğrultusunda iyi yetiştirmeye gayret edelim. Unutmayalım ki, eğitim okuldan önce evde yani ailede başlar. 

Görüşleriniz kıymetlidir. Siz de görüşlerinizi yazabilirsiniz. Herkese mutlu, huzurlu ve sağlıklı günler...

14 yorum:

  1. Çok güzel bir içerikti. Bu vesile ile tüm çocuklarımızın bayramını kutluyorum. Teşekkürler sayın editör.

    YanıtlaSil
  2. Değerli olduğunu hisseden çocuk özgüvenli olur ve hayata da pozitif bakar. Bu özel günde çok güzel bir yazıydı, eline sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Kötü davranmak arsızlaştırıyor ve o saatten sonra kızmakta fayda etmez oluyor

    YanıtlaSil
  4. Çocuklarımıza değerli olduklarını hissettirmek gelecek yaşam kaliteleri açısından gerçekten önemli. Ancak, tamda belirttiğiniz (şımartmadan)hususta çoğu defa sınırlar aşılıyor ve içi boş ama özgüven patlaması yaşayan çocuklar yetiştiriliyor maalesef.
    Bu kıymetli yazı için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Kesinlikle her yazdığınıza katılıyorum. Çocukluğu güzel geçen, düşüncelerini anne, babasıyla özgürce paylaşabilen ve merak ettikleri konularda ona doğru bilgiler verilen çocuklar başarılı olurlar. Birçok örnek var benim hayatımda ve akrabalarım arasında.
    23 Nisan bayramına çok yakışan, ancak bu kadar uygun bir paylaşım olabilirdi. Emeğinize sağlık. Sağlıcakla kalın :)

    YanıtlaSil
  6. Hak ettikleri değeri verdiğimizde tüm sorunlar ortadan kalkıyor aslında...

    YanıtlaSil
  7. Kantarın topuzunu kaçırmadan, şımartmadan çocuklara değerli oldukları hissettirilmeli!

    YanıtlaSil
  8. Çocuklar elbette değerlidir ve değerli olduklarını bilmeye ihtiyaçları vardır. Tabii bu bazen toplumda çocuğun her dediğini yapmak gibi algılanıyor ama aslında öyle değil. Siz de gayet güzel açıklamışsınız konuyu. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  9. Hep kusurlari ön plana cikarmak yetiskinlwrin bile motivasyonunu düsürür. Degerli oldugunu hissetmek cok önemli 😊

    YanıtlaSil
  10. Hem de melek onlar.. Kendimi çok kötü hissetmedikçe elimden geldiğince ılımlı yaklaşmaya çalışıyorum çocuklarıma.. Çocuk sevgiyle büyür.

    YanıtlaSil
  11. Değersiz hissettirmek o kadar kolay ki sadece çocuğa değil bir büyüğede çok kolay mesela sana gelir suratını asar ve bir bardak çay bile vermek istemezsin anlamazmı karşıdaki anlar tabii kendini bu şekilde üstün göstermeye çalışan insanları sevmiyorum canlılara saygı duymayan gururunu kırmaya çalışan organizmalardan nefret ediyorum.

    YanıtlaSil
  12. Çocuklarımıza sevgiyi öğretmeliyiz. Sevgiyi küçücük yüreklerinde tesis edersek, dünyadaki kin duygularını tüketebiliriz. Onlar geleceğimizdir, daha güzel bir geleceğin, umudun filizleridir.

    YanıtlaSil
  13. gerçi artık çocuk diye bir şey kalmadı ama sanki doğmadan önce herşey yüklenmiş şekilde doğuyorlar o yüzden onları küçümsemeyelim ve sen bilmezsin demeyelim çok hızlı öğreniyorlar çocuklarımıza kıymet verelim ibrahim bey çok güzel bir konuya değindiniz teşekkürler.

    YanıtlaSil
  14. Çok güzel yazılar İbrahim Bey, sizin böyle yazılarınızı çok seviyorum. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil

Popüler Yayınlar

Blog Listem