22 Ekim 2018 Pazartesi

Kaliteli Eğitimin İnsana Kazandırdığı 20 Önemli Nitelik


Eğitim insan hayatında çok önemli bir yere sahiptir. İnsanın toplum yaşamında saygın bir yer edinmesine vesile olan eğitimin insana kazandırdığı birçok nitelik vardır. Bu yazımda sizlere maddeler halinde bu nitelikleri anlatmaya çalışacağım. 

1) Eğitim bir süreçtir. Davranış değiştirme sürecidir. Eğitim bireyin davranışlarında olumlu yönde değişikliklerin oluşmasını sağlar. 

2) Eğitim, bireye vatanını, bayrağını, dilini, milletini ve tüm kutsallarını her koşulda sevmeyi öğretir. 

3) Eğitim, insanı geliştirir, olgunlaştırır. Bu gelişim fiziksel, sosyal, ruhsal ve zihinsel yönde meydana gelir. Başka bir deyişle eğitim insanı her yönden geliştirir.

4) Eğitimli insanın tek bir bakış açısı yoktur. Eğitimli insan olayları, olguları, durumları yorumlayıp değerlendirirken farklı bakış açılarından yararlanır. Kısacası eğitim, insana farklı bakış açıları kazandırır.

5) Eğitim sağlam karakterli bireylerin yetiştirilmesinde önemli bir yere sahiptir. İyi verilen bir eğitim bireye karakter kazandırır.

6) Kaliteli eğitim, insanı ahlâki yönden de geliştirir. Ahlâk kavramını sadece bel altı konular çerçevesinde düşünmemek gerekir. İnsanlara tebessüm etmek, onlara hoşgörülü davranmak, kul hakkı yememek, tüm canlılara merhametle yaklaşmak, selam verip almak, bir insanın görev ve sorumluluklarının bilincinde olup bu sorumlulukları yerine getirmesi vb. gibi güzel davranışlar da güzel ahlâkın bir parçasıdır. İşte bu güzel davranışların kazandırılmasında eğitimin büyük bir rolü vardır. 

7) Kaliteli bir eğitim insana disiplinli olma özelliğini kazandırır. Disiplinli insan ise görev ve sorumluluklarını zamanında yerine getirir, zamanını etkili ve verimli bir şekilde kullanır. 

8) Eğitimli insanın anlama, kavrama, analiz-sentez yapma, yorumlama, karşılaştırma yapma ve değerlendirme becerileri üst düzeyde olur. 

9) Eğitim insana bilişsel farkındalık kazandırır. Bilişsel farkındalık ise insanın öğrenmeyi öğrenmesini, neyi nasıl öğreneceğini planlaması anlamına gelir. Öğrenmeyi öğrenen, neyi nasıl öğreneceğini iyi planlayan insan ise yaşadığımız bilgi ve teknoloji çağında kendisine özel bir yer edinir.

10) Kaliteli eğitim, insana bilgi teknolojilerinden nasıl yararlanması gerektiğini öğretir.

11) Eğitim, insana hangi durumda nasıl davranmasını öğreten bir süreçtir. 

12) Eğitim, insana stratejik davranmayı öğreten bir süreçtir. Eğitimli insan olaylar ve durumlar karşısında farklı stratejiler geliştirir ve bu stratejileri ustalıkla uygular. 

13) Kaliteli eğitim bireyleri okumaya, araştırmaya ve öğrenmeye sevk eder. Aynı zamanda bireye merak duygusunu da aşılar. Meraklı olan birey ise kendisini sürekli öğrenmeye aç hisseder ve öğrenmek için çaba gösterir. 

14) Eğitimli insan genelde kitap okuma alışkanlığı kazanmış bir insandır. Düzenli olarak -türü ne olursa olsun- kitap okuyan birey ise söz varlığını zenginleştirir. Kısacası kaliteli bir eğitim insanın söz varlığını geliştirir ve zenginleştirir.

15) Kaliteli, sistemli bir eğitim insana eleştirel düşünme becerisi kazandırır. Eleştirel düşünen birey ise bilgilerin doğruluğunu ve objektifliğini araştırır ve sorgular.

16) Bireyin aldığı eğitim konuşmasına da yansır. Kaliteli bir eğitim almış insan konuşma becerisini ustalıkla kullanır ve konuşmalarında etkileyici ifadeler kullanır. Bu durum yazma becerisi için de geçerlidir.

17) Kaliteli eğitim, insana hak ve sorumluluklarını da öğretir. Eğitimli insan haklarını bilir.

18) Eğitim, bireyin iletişim yönünü de güçlendirir. Kaliteli eğitim almış bireyler çevresiyle sağlıklı iletişim kurar ve sosyalleşir. 

19) Kaliteli eğitim, insana duyarlık kazandırır; kişi ülkemizde ve dünyada meydana gelen olaylar karşısında duyarlık kazanır. 

20) Belki de en önemli nitelik ise şudur: Kaliteli ve temeli sağlam köklere dayanan bir eğitim insana insan olmayı öğretir. İnsana insan olmanın gerektirdiği hususları hatırlatır.

Kaliteli eğitimin insana kazandırdığı önemli nitelikler hakkında bu ve bunun gibi birçok madde sıralayabiliriz. Ancak insanın saydığım bu özellikleri kazanabilmesi için verilen eğitimin kaliteli, temeli sağlam ve çağın gereklerine uygun olması gerekir. Eğer oluşturulan eğitim sistemi yaşadığımız çağın gereklerinden yoksunsa verimli sonuçlar elde edemeyiz. 

Görüşlerinizi yazabilirsiniz. Bir dahaki yazımda görüşmek üzere...





8 yorum:

  1. Büyük blog takip etkinliğinden geliyorum, blogumu ziyaretiniz için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. Çok bilgilendirici bir paylaşım olmuş. Emeğinize sağlık. Bloguma yaptığınız ziyaret için teşekkür ederim. Takipteyim :))

    YanıtlaSil
  3. Bir milletin eğitim sistemi o ülkenin aslında ta kendisidir. Güzel yazı olmuş, emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tespitiniz çok yerinde bir tespit. Teşekkür ederim :)

      Sil
  4. Dünyaya kuş bakışı bakmak için kendinizi eğitin, her şeyin ne kadar küçük ve önemsiz olduğunu göreceksiniz. - Ernest Hemingway https://www.guzelcumleler.com/egitim-ile-ilgili-sozler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu güzel sözü bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ediyorum :)

      Sil

Popüler Yayınlar

Blog Listem