24 Kasım 2018 Cumartesi

İyi Bir Öğretmende Bulunması Gereken 15 Önemli Nitelik


Değerli dostlarım; sizlere bu yazımda iyi bir öğretmende bulunması gereken önemli niteliklerden bahsedeceğim. İsterseniz başlayalım. İyi bir öğretmen; 

1) Fedakar olmalıdır. Öğrencilerinin iyi bir eğitim alabilmesi için fedakarlıklardan kaçınmamalıdır.

2) Davranışlarıyla, karakteriyle topluma iyi bir örnek olmalıdır. 

3) Hemen hemen her konuda bilinçli ve duyarlı olmalıdır. Toplumu bilinçlendirebilmeli ve topluma duyarlılık kazandırabilmelidir. 

4) Eğitim ve öğretimin gerektirdiği niteliklere uygun olarak kendisini iyi yetiştirmelidir.

5) İyi bir rehber olmalıdır. Öğrencilerini ve toplumu iyi ve doğru bir şekilde yönlendirebilmelidir. 

6) Girişimci, çalışkan ve idealist olmalıdır.

7) Öncü olmalı ve milli eğitimin gerektirdiği ilkelere bağlı olmalıdır.

8) Hem öğreten hem öğrenen olmalıdır. Öğretirken öğrenmelidir. Çünkü öğrenme yaşam boyu devam eden bir süreçtir.

9) Sorgulayıcı olmalıdır. Eleştirel düşünme becerisine sahip olmalıdır. Bilgilerin, düşüncelerin doğruluğunu, tarafsızlığını ve tutarlılığını sorgulayabilmelidir. 

10) Öğrencilerine hem anne hem baba hem dost hem de arkadaş olabilmelidir.

11) Samimi, vizyon sahibi, demokratik, güvenilir ve güler yüzlü olmalıdır.

12) Bilimsel düşünme tutumunu benimsemeli ve yeniliklere açık olmalıdır.

13) Hem öğrencileriyle hem de diğer insanlarla iyi ve sağlıklı bir iletişim kurabilmelidir.

14) İyi bir gözlem gücüne sahip olmalıdır.

15) Planlı olmalıdır. Öğrencilerinin eğitimi için günü kurtarmaya yönelik kısa vadeli planlar yerine orta ve uzun vadeli planlar yapmalıdır. Bu nitelik sadece öğretmenler için geçerli değildir. Mevcut eğitim sisteminin de uzun vadeli planlar geliştirmesi gerekir. 

Ben bu yazımda 15 nitelik belirledim. Elbette bu niteliklerin sayısı artırılabilir. Ancak şunu söylemeliyim ki iş sadece öğretmenlerimizde bitmiyor. Velilerimizin ve toplumun diğer kesimlerinin de üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi şart. 

Değerli dostlarım; öğretmenlik mesleği, kimi insanlarca "oturdukları yerden para kazanan meslek grubu" olarak tanımlanamayacak derecede kutsal ve ağır iş yükü olan bir meslektir. Çünkü öğretmen insan ve nesil yetiştirir. İnsan ve nesil yetiştirmek ise bir insana verilebilecek en ağır ve en zor sorumluluklardandır. O nedenle çevrenizde veya televizyonda gördüğünüz birkaç olumsuz örnek nedeniyle öğretmenlerimiz hakkında olumsuz genellemeler yapmayalım. Gerçek öğretmenler fedakardır, dürüsttür, merhametlidir, hoşgörülüdür. Lütfen öğretmenlerimize destek olalım ve onların kıymetini bilelim.

Siz de görüşlerinizi yazabilirsiniz. Sevgiyle kalın.

10 yorum:

  1. Son satırda çok haklısınız genelleme çok yapan bir toplumuz maalesef. Niteliklerin hepsi de birbirinden önemli. Genelde öğretmenlere sert durması tavsiye edilir ama sizinde dediğiniz gibi bende güler yüzden yanayım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında tatlı sert derler ya öyle olmak lazım. Yeri geldiğinde güler yüzlü yeri geldiğinde de disiplini elden bırakmayan bir öğretmen... Dengeyi sağlamak önemli. Değerli düşünceleriniz için çok teşekkür ederim :)

      Sil
  2. Ne güzel bir yazı olmuş. Bende öğretmenim bu 15 maddenin hepsini kendime uyarlamaya çalışıyorum. Aslında bu maddeler yalnızca biz öğretmenlerde olması gereken özellikler değil. Anne, baba, abi, abla iseniz bütün bu özelliklere zaten sahip olmalısınız diye düşünüyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel; meslektaşız :) Haklısınız aslında bütün insanlarda olması gerekiyor bu niteliklerin. Yorumunuz için teşekkürler :)

      Sil
  3. Öğretmenlerimiz basımızın tacidir 💞💞

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öğretmenler ve öğretmen adayları olarak teşekkür ediyoruz efendim :)

      Sil
  4. Öğretmenin toplumdaki değeri artırılmalıdır bence, son yıllarda yaşanan bir çok olay çok üzücü. Aynı zamanda öğretmenlerimizin de bir öğretmenin bir öğrencinin hayatını nasıl değiştirebileceğini unutmaması gerekir. Hep yukarıda yazdığınız gibi güzel öğretmenler yetiştirsin çocuklarımızı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle haklısınız. Teşekkürler bu güzel ve değerli yorumunuz için :)

      Sil
  5. İyi bir öğretmen, iyi bir öğrenci, iyi bir veli, iyi bir okul yönetimi kavramlarının birbirinden ayrı düşünülmemelidir diyorum. Topyekun bileşke başarıyı getirir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen katılıyorum düşüncenize. Bütünlük başarıyı getirir. Teşekkürler katkınız için :)

      Sil

Popüler Yayınlar

Blog Listem